Logo Noordoost Fryslân echt mooi
Logo Dwaande
Actueel

Verhalen gezocht voor de Sagenjager

16 maart 2015

Heeft u smeuïge, bijzondere, grappige of persoonlijke verhalen uit de Fryske Wâlden? In verband met een nieuwe fietsroute hoort student geschiedenis Lutske Holthuis ze graag van u!

Dam Jaarsma
Voor het project ‘de SagenJager’ van het Meertens Instituut te Amsterdam is Lutske op zoek naar mensen die meer  kunnen vertellen over de verhalen van Dam Jaarsma, de grote volksverhalen verzamelaar uit Eastermar.

Fietsroute
Met de online routeplanner van de SagenJager is het de bedoeling dat men de Fryske Wâlden (opnieuw) op de fiets kan ontdekken aan de hand van een selectie volksverhalen die Dam Jaarsma heeft verzameld en opgetekend in de Fryske Wâlden.
Zo zijn er verhalen opgenomen over Jan Hepkes Wouda, de ‘liger fan’t Fean’, die graag opschepte over zijn visserskunsten en zijn legendarische ‘fytske’, maar ook over Sterke Hearke uit Drogeham en Japik Ingberts.

Oproep
Voor dit project wil Lutske Holthuis graag in gesprek met mensen die:

  • kunnen vertellen over de natuurlijke omgeving van de Wâlden, zoals over de houtwallen, maar bijvoorbeeld ook over mooie paden en routes
  • inhoudelijk kunnen vertellen over volksverhalen uit de Wâlden
  • informatie hebben over interessante, lokale gebeurtenissen uit de vorige eeuw of details weten over dorpsfiguren, moorden, etc.

 Ook in alle andere relevante informatie die u graag wilt delen is zij geïnteresseerd.

Contact
Kunt u Lutske verder  helpen?  Kent u iemand die geïnteresseerd is in Dam Jaarsma of volksverhalen binnen de Wâlden? Neemt u dan contact op via l.holthuis@student.rug.nl of 06-21488980.