Logo Noordoost Fryslân echt mooi
Logo Dwaande
Ondernemen

Informatie startersavonden "Dwaande met je bedrijf" 2019

Waar gaan de startersavonden over?

De reeks startersavonden bestaat uit 9 modules waarbij je o.a. inzicht krijgt in je sterke en zwakke kanten, je leert de belangrijkste wetten en regels kennen. Ook is er een avond over marketing en sociale media en uiteraard is er ruim aandacht voor financiën en belastingen. Aan het einde van de cyclus kun je de eerdere avonden in de praktijk brengen door te werken aan een ondernemersplan.

Kennismaken

Het is mogelijk om de gehele cyclus te volgen, maar je kunt ook afhankelijk van het onderwerp één of enkele bijeenkomsten kiezen. Uit de voorgaande edities is gebleken dat het netwerken tijdens deze cyclus als zeer nuttig en belangrijk wordt ervaren. Hier is dan ook ruim de gelegenheid voor. Deelname is gratis.

Planning 2019 najaar data en tijden volgen t.z.t.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod

Starten vanuit een uitkering                      
Ondernemersvaardigheden                      
Belastingen                                                     
Marketing                                                        
Social Media                                  
Wet- en regelgeving                                                   
Boekhouden / verzekeren / financieren    
Mijn bedrijf dat ben ik
Ondernemersplan schrijven      
Netwerk skills      
 

Meer inhoudelijke informatie over de avonden

 

Starten vanuit een uitkering

Veel mensen starten, soms uit nood geboren, vanuit een uitkeringssituatie een bedrijf of worden ZZP-er. Bij het beginnen van een bedrijf komt echter een hoop kijken en tijdens het eerste deel van deze avond zal hier iets over verteld worden. In het tweede deel van de avond wordt ingegaan op de specifieke mogelijkheden die er zijn om vanuit een uitkering te starten (uitkering UWV of bijstandsuitkering gemeente). Er is voor gekozen om deze avond als eerste te organiseren, zodat bezoekers op basis van deze avond kunnen bepalen of deelname aan de cyclus voor hen ook zinvol is.

Ondernemersvaardigheden: sterke en zwakke punten

Wat betekent het om een onderneming te starten? Waar krijg je als ondernemer allemaal mee te maken? Welke vaardigheden moet je hebben? Zijn de aanwezigen ondernemers in hart en nieren? Of zijn er vaardigheden die nog ontbreken. En wat is de drijfveer om ondernemer te worden? Op deze avond is er ook de mogelijkheid om uitgebreid met elkaar kennis te maken. In een voorstelronde krijgt iedereen de kans om zijn of haar verhaal en achtergrond te vertellen.

Alles over belastingen

Belastingen; iedere ondernemer krijgt ermee te maken! Deze workshop is bedoeld om inzicht te krijgen in alle aspecten van de omzetbelasting en inkomstenbelasting. Daarnaast leer je welke aftrekposten voor een (startende) ondernemer van belang zijn. Natuurlijk is er op deze avond voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen aan de Belastingdienst.

Marketing en media

Goede marketing is een must voor iedere ondernemer maar hoe pak je dat aan? Wat wil je precies verkopen en waar staat je bedrijf voor?  Hoe draag je die boodschap vervolgens uit? Dat zijn vragen die op deze avond centraal staan. Door middel van aansprekende lokale voorbeelden wordt inzicht gegeven hoe een ondernemer kan werken aan klantenwerving, klantenbinding, branding en netwerken.

Social Media in je bedrijf

Hoe kunnen sociale media ingezet worden als promotie en als klantenwerving voor je bedrijf? We kijken met name naar Facebook en LinkedIn maar ook Twitter komt aan bod. Je leert hoe je een account of bedrijfspagina maakt. Als je al een bedrijfspagina hebt dan krijg je feedback en tips. Ook worden de do's en dont's besproken.

Wet- en regelgeving

Als ondernemer krijg je te maken met diverse wet- en regelgeving. De avond bestaat uit twee delen. Als eerste de gemeentelijke wet- en regelgeving. Mag je bijvoorbeeld op je gewenste locatie een bedrijf uitoefenen en hoe kom je daar achter? Wanneer moet je een omgeingsvergunning aanvragen en hoe moet dat? Als tweede onderdeel zal de landelijke wet- en regelgeving voor ondernemers worden besproken.

Boekhouden / verzekeren / financiën

Waarom moet een ondernemer een boekhouding bijhouden en hoe doe je dat? Kan ik dat allemaal zelf of moet ik hier hulp bij vragen? Begrippen als bedrijfsadministratie, jaarrekening, exploitatie, balans komen uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt deze avond uitleg gegeven over financiering en verzekeringen. Welke verzekeringen zijn er en waar moet je om denken. Want wat als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt? Zaken om als ondernemer goed bij stil te staan.

Mijn bedrijf, dat ben ik!

In deze workshop aandacht voor innerllijk ondernemerschap: de zachte kant van het zaken doen. Wie en wat breng jij als mens mee in je onderneming en welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten helpen jou daarbij?

Ondernemersplan schrijven

In de voorgaande avonden is er veel informatie ontvangen over het starten van een onderneming. Dit komt de laatste avond allemaal weer aan de orde. Tijdens deze afsluitende workshop gaan de deelnemers verder met het maken van een ondernemingsplan. De meest essentiële onderwerpen zoals identiteit, businessmodellen en financiën worden behandeld, en via praktijkvoorbeelden en handvaten gaan de deelnemers zelf aan de slag.

Ben je enthousiast geworden, meld je dan hieronder aan!